We zijn vanaf nu te vinden via onze nieuwe url: www.nxtpop.be

More

    We zijn vanaf nu te vinden via onze nieuwe url: www.nxtpop.be

    Stuurloze Chinese raket stort dit weekend (ergens) neer op aarde

    Beeld ter illustratie

    Stuurloze Chinese raket stort dit weekend (ergens) neer op aarde

    -

    Een stuk van China’s ‘Long March 5B’ raket ligt op een ramkoers met de aarde. Het Amerikaanse Pentagon volgt de situatie op de voet. Waar de raket exact zal neerstorten is tot nu toe niet bekend.

    De raket werd op 29 april gelanceerd en was de eerste vlucht die een module van het toekomstige Chinese ruimtestation de ruimte inschoot. De tot nu toe onbemande Tianhe, of ‘Hemelse Harmonie’, werd vanuit Wenchang in de Chinese provincie Hainan gelanceerd. Na een succesvolle ontkoppeling kwam de Tianhe in een baan rond de aarde terecht, waarna de raket die de module vervoerde stuurloos raakte. De raket wordt verwacht tussen 8 en 9 mei op aarde neer te storten, maar de exacte locatie van de crash is nog niet bekend. 

    Woordvoerder van het Amerikaanse departement voor Defensie Mike Howard zei eerder deze week dat de exacte plaats waar de raket zal neerstorten pas enkele uren voor de crash kan berekend worden. Volgens astrofysici is de kans dat de raket schade zal berokkenen echter heel klein en zal de raket hoogstwaarschijnlijk in de stille oceaan neerstorten. Het Amerikaanse pentagon is alvast niet van plan om de raket uit de lucht te schieten. Volg de huidige locatie van de raket via de video hieronder.

    Van Atlantische Oceaan tot Nieuw-Zeeland

    Volgens de laatste voorspellingen van The Aerospace Corporation zou de raket rond 5u02 (Belgische) tijd – met een marge van 2 uur – de atmosfeer binnendringen. Momenteel gaan ze uit van een binnenkomst in de atmosfeer boven de Stille Oceaan, al is er nog geen zekerheid over het exacte uur of de locatie. Landen op de blauwe lijn, zoals Portugal, Spanje, maar ook delen van Italië en Griekenland, liggen nog steeds in de gevarenzone.

    (Lees verder onder de video)

    De Tianhe bevat het woongedeelte voor drie astronauten en zal in de komende maanden worden uitgebreid tot een volwaardig ruimtestation. De huidige module is 16,6 meter lang, 4,2m wijd en heeft een massa van 22,5 ton. De Chinese overheid plant om in het komende jaar nog tien lanceringen uit te voeren om het ruimtestation te vervolledigen. Hierbij zal de huidige module worden vergezeld door twee extra modules, waarbij een T-vormig ruimtestation zal worden gevormd. In de vluchten daarop zullen er astronauten en vracht naar het station worden gebracht. 

    Het ruimtestation zal China’s eerste ruimtestation zijn. Hierbij wordt het ook de rivaal van het enige andere ruimtestation in een baan rond de aarde, het ISS. Dat laatste wordt gesteund door de VS, Rusland, Europa, Japan en Canada. De VS verbood China om deel te nemen aan het project. Het bouwen van een eigen ruimtestation wordt hierdoor een belangrijke propagandaoverwinning voor de Chinese overheid. 

    Toekomst van het ISS

    De bouw van het ISS begon in 1998, toen stuurde een Russische raket het eerste segment van het ruimtestation de ruimte in. Twee jaar later werden astronaut Bill Shepherd en kosmonauten Yuri Gidzenko en Sergei Krikalev de eerste bewoners van het station. Sindsdien is het ISS altijd bemand gebleven, behalve toen het station in oktober 2007 voor 20 minuten verlaten werd. Het ISS is hierdoor het langste continu bemande ruimtestation in de geschiedenis.

    Voorlopig zal het ISS nog tot minstens 2024 en mogelijk tot na 2028 blijven bestaan. Toch lijkt het einde van het project stilaan in zicht te komen. Zonder rekening te houden met het feit dat het station stilaan verouderd, lijkt het erop dat partner Rusland andere doelen op het oog heeft. In april kondigde Rusland aan dat het de samenwerking met de Westerse landen in 2025 stop zal zetten. Er wordt verwacht dat het land hierna toenadering zal zoeken tot China. Rusland heeft ook aangekondigd dat het tegen 2030 een eigen ruimtestation in een baan rond de aarde wil brengen.

    Bekijk de lancering van de ‘Long March 5B’

    Advertentie
    Advertentie

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Please enter your comment!
    Voer je naam hier in

    Lees Meer

    Advertentie