More

    OPINIE: Het coronavirus doet het politieke gemekker losbarsten op Twitter: politiek vs. wetenschap

    -

    Onze aanpak rond het coronavirus kon afgelopen week nog op veel bijval rekenen The Financial Times. Al maakt het idee van failed state nu plaats voor gemekker van politici en de het goedbedoelende wetenschappers.

    De eerste barsten lijken zich te vertonen in de nochtans goed geoliede communicatiemachine die onze regering op de been bracht rond het coronavirus. De laatste weken zijn in de verschillende nieuwsuitzendingen afwisselend politici en virologen te zien.

    Politiek vs. wetenschap

    Zo vertegenwoordigen Steven Van Gucht en Marc Van Ranst de wetenschappelijke visie op de crisis. Terwijl een reeks van ministers, gaande van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld), tot minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V), tot zelfs minister-president Jan Jambon (N-VA) het – op wetenschappelijk advies geïnspireerde – beleid vertegenwoordigen.

    Afgelopen week, toen kappers nog open mochten blijven, leek de regering zich van geen kwaad bewust. Tot de kappers massaal aan de alarmbel trokken en het debat in de nieuwsstudio’s en talkshows aandacht kreeg. Ook Marc Van Ranst gaf zijn deskundig oordeel dat er geen wetenschappelijk reden te verzinnen was voor het openhouden van kapsalons. Dat werd door Maggie De Block – live in VTM NIEUWS – neergemaaid met: “Ik ga niet op elke uitlating van om het even wie reageren”. Net als ons schrok nieuwsanker Freek Braeckman zich een hoedje en repliceerde: “Ik denk dat meneer Van Ranst niet om het even wie is”. Zulke bitse reactie krijg je namelijk niet vaak van de nuchtere huisarts-politicus De Block.

    Al toonde het wel aan in welke penibele situatie politici vandaag de dag in beland zijn. Ook zij willen het coronavirus zo snel mogelijk inperken, maar zonder daarbij de economie al te hard te schaden. Kijk maar naar Nederland: daar werd eerst geopteerd voor ‘groepsimmuniteit’ en niet voor een ingrijpende lockdown. Die situatie is nu wel ongeveer rechtgetrokken. Hoe dreigend de situatie op dit moment ook is, er komt altijd een after-coronaverhaal. Een verhaal waar de begroting opnieuw naar een evenwicht moet en waar de economie moet draaien.

    Bezoeken aan televisiestudio’s overbodig?

    Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) leek deze zondag alvast een nieuwe sneer uit te delen aan Marc Van Ranst via Twitter. Zo antwoordde De Block op een tweet waarin Van Ranst, in de VTM NIEUWS-studio, bezoekjes aan liefjes afkeurde: “Zijn bezoeken aan tv en radiostudio’s nog verantwoord? Graag reacties, ik stel gewoon de vraag.” (De Block besloot een tijd geleden om zelf enkel interviews te geven via Skype, red.)

    Of het nu een sneer was, aan Van Ranst, andere wetenschappers of ook politici die veelvuldig in de televisiestudio’s opduiken, of niet. Het is iets wat de bevolking op dit moment als kiespijn kan missen. Enkel duidelijke, eenduidige communicatie die niet om de haverklap aangepast wordt en die de meningsverschillen tussen politiek en wetenschap weergeven, werkt. Maar zoals Van Ranst zondag zei, is het misschien tijd om met z’n allen meer als viroloog te gaan denken en ons gezond verstand te doen spreken. Creatief gebruik van regels straft het coronavirus toch af.

    Advertentie
    Advertentie

    Lees Meer

    Advertentie