Europees parlementslid Ralph Packet (N-VA): “Het zou doodjammer zijn dat er morgen een regering aantreedt die alle beslissingen terugdraait. Dat is voor ons de inzet van deze verkiezingen.”

De komende weken nemen we je – in de aanloop naar de verkiezingen – mee doorheen het Belgisch partijlandschap. Beginnen doen we met de grootste partij van Vlaanderen, N-VA. Ralph Packet, het is misschien een naam die je niet meteen iets zegt. Als opvolger van Sander Loones in het Europees Parlement is hij – met zijn 28 jaar – het jongste parlementslid. Wij hadden met hem een gesprek.

Je bent kind van West-Vlaamse ouders, geboren en getogen in de Brusselse rand. Ben je dan een West-Vlaming of Vlaams-Brander of Brusselaar?

Ik ben een Tervurenaar. Een Vlaams-Brabander met West-Vlaamse roots. Ik heb een West-Vlaamse familie en heb destijds even in Kortrijk gestudeerd, maar ben geboren én betogen in de Vlaamse rand rond Brussel. Tot mijn acht jaar heb ik in Kraainem gewoond, een faciliteitengemeente. Als kind voelde je daar meteen een verschil tussen Vlamingen en Franstaligen.

Hoe bedoel je? Een verschil?

Ik herinner mij bijvoorbeeld nog zo’n momenten bij de bakker, waar je in het Frans geholpen werd, terwijl je je afvroeg: “waarom helpen ze mij niet in het Nederlands? Ik ben hier toch in Vlaanderen?” Dat soort spanningen voelde ik. Ik wou begrijpen waar dat vandaan kwam.

Ik heb vrij vroeg aangevoeld dat er in België iets fundamenteel niet juist zit. In ons land wordt er steeds een regering gevormd die geen draagvlak heeft in geen van beide landsdelen. In Vlaanderen is de winnaar overwegend centrum-rechts, terwijl Wallonië links tot extreem-links kiest. Na de verkiezingen moeten die samen één regering vormen. Twee totaal verschillende visies moeten dan samengevoegd worden. De Vlaming en de Waal zien hun stem niet meer in de regering vertegenwoordigd. Kijk nu maar naar MR die als enige Waalse partij in de regering zit. Amper 1 op 4 Walen wordt hierdoor vertegenwoordigd.

Jullie bekende oplossing hiervoor is het confederalisme?

Ja, wij vinden dat alle bevoegdheden naar de gemeenschappen moeten gaan en dat er enkel nog samengewerkt moet worden op beleidsdomeinen die voor beide landsdelen een overduidelijke meerwaarde geven. De factuur om heel dat systeem te laten draaien is zo groot geworden, dat onze generatie die niet meer kan dragen. Zeker als we denken aan de enorme uitdagingen die nog op ons zullen afkomen.

Als de tendens – die we in de lokale verkiezingen zagen – blijft verdergaan. Eén waar Wallonië alsmaar opschuift naar links. Als die constellatie blijft bestaan, gaan we tegenover de Franstalige socialisten zitten. We gaan uiteindelijk alleen maar kunnen praten over confederalisme.

Was het dan niet dom om hier een hele legislatuur over te zwijgen?

Neen. We wouden onze verantwoordelijkheid nemen. We hebben er in eerste plaats voor gezorgd dat er een taxshift plaatsvond, dat mensen netto meer verdienden. We willen niet, zoals andere partijen in Vlaanderen, aan de kant blijven staan en blijven roepen. We wouden deel uitmaken van een nieuwe dynamiek. Het zou doodjammer zijn dat er morgen een regering aantreedt – zonder N-VA – die alle beslissingen terugdraait. Dat is voor ons de inzet van deze verkiezingen.

Je hebt een opmerkelijke carrièreswitch gemaakt: van 3D-artist naar het Europees Parlement?

Van kinds af aan was ik altijd zeer geïnteresseerd in het digitale. Ik heb altijd die twee passies gehad: computerwetenschappen en politiek. Ik studeerde nog wanneer ik jongerenvoorzitter werd. Na mijn voorzitterschap heb ik voor mezelf besloten om volop in de digitale sector te duiken. Ik heb dan ook Digital Arts & Entertainment in Kortrijk gestudeerd. Waarna ik ook in de sector ben gaan werken. Ik was in 2014 opvolger voor de Europese verkiezingen en op die manier ben ik het parlement ingerold.

“Je zag daar veel politici die geen voeling meer hebben met bepaalde onderwerpen.”

Je bent met je 28 jaar het jongste parlementslid. De gemiddelde leeftijd in het Europees parlement is in de 50. Voel je veel verschil met andere generaties?

Wel ja. Neem nu de hervorming van het auteursrecht een tijdje geleden. Je zag daar veel politici die geen voeling meer hebben met bepaalde onderwerpen. Zij zitten niet meer in de leefwereld van een nieuwe generatie die vlogs maken, blogs, filmpjes, noem maar op. Met het deze hervorming hebben ze zich helemaal laten inpakken door de verhalen die de muziekmaatschappijen en lobbygroepen hen kwamen vertellen.

Jouw partij was dan ook tegen?
Ik ben heel fier dat onze partij hier tegen heeft gestemd. Ik vond dat zo’n voorbeeld van hoe er regels worden gemaakt, die niet op het niveau van gewone mensen meer zijn.

Het is ook jammer dat het debat ook niet leefde bij de media in België. Nu het erdoor is geraakt merkte ik toch jongeren op die verschoten zijn van de impact die Europa heeft op hun leven en hoever deze weg staat van hun eigen leefwereld.

Staat Europa te ver van de burger?

Ja. Je ziet dat bijvoorbeeld aan de brexit, war een hele hoop mensen voor stemden omwille van een groot aantal bezorgdheden. De enige manier om een democratisch draagvlak te creëren, is door een beleid te creëren die luistert naar de noden van de mensen.

Sommigen partijen kijken al bijvoorbeeld naar de arbeidsmarkt, naar het onderwijs om die thema’s ook Europees te halen. Dat zijn zaken die beleid op maat, dichtbij de mensen vereisen. Door niet te luisteren naar de noden van de mensen brengen ze het hele Europees project in gevaar. Het Europese project brengt al 60 jaar lang vrede en welvaart. Dat is heel waardevol. Het is belangrijk om goed na te denken wat Europees beslist moet worden en wat bij de lidstaten blijft.

Over het klimaat dan. Wat vind je van die klimaatprotesten?

Het is heel positief dat jongeren op straat komen en bezig zijn met die thema’s. Maar ik wil niet meegaan in een doemverhaal. We moeten vertrouwen in de menselijke capaciteit, de technologische evolutie. Investeren in innovatie, in wetenschap.

Iedereen beseft dat de klimaatverandering reëel is, dat we ons moeten voorbereiden. Ik denk dat we die uitdagingen aankunnen zonder ons terug te katapulteren naar de Middeleeuwen. We zouden niet meer met de auto mogen rijden, geen vlees meer mogen eten, niet meer op reis gaan met het vliegtuig. Er wordt ons een schuldgevoel aangepraat voor alles wat we doen. Technologie gaat ons doorheen die klimaatuitdaging helpen.

“En toch willen ze de kerncentrales sluiten, die voor meer dan de helft van onze elektriciteit zorgen. Onbegrijpelijk.”

Jullie willen de klimaatcentrales openhouden? Is dat niet nefast voor het klimaat?

Kerncentrales stoten 0% CO2 uit. We gaan in de toekomst steeds meer energie gebruiken. Energie is de welvaart van de mensen. We hebben de afgelopen jaren bijvoorbeeld 14 miljard euro geïnvesteerd in zonnepanelen in Vlaanderen. We hebben zelfs de meeste zonnepanelen per vierkante meter in Europa. Desondanks maakt het amper 4,8% uit van onze energiemix. En toch willen ze de kerncentrales sluiten, die voor meer dan de helft van onze elektriciteit zorgen. Onbegrijpelijk.

Heeft de N-VA zijn verantwoordelijkheden niet afgeschoven door uit de regering te stappen?

De grootste hervormingen zijn doorgevoerd. Met het Zomerakkoord is ook veel afgesproken. Bijvoorbeeld het degressiever maken van de werkloosheidsuitkering. Er waren zeker stappen in de goeie richting gezet. Dat was allemaal afgesproken in het Zomerakkoord. Nu ligt dat op tafel van Kris Peeters, die dat al meer dan een jaar heeft laten liggen.

Zijn de mensen hun geloof in de politiek niet kwijt? Politieke spelletjes die in Brussel worden uitgevochten?

(twijfelt) Ik heb het met de perikelen rond Marrakeshpact, waar de regering op is afgesprongen, het gevoel dat veel partijen heel gretig waren om ons zien te vertrekken.

Jij en je partij tonen openlijk steun aan Catalaanse president Carles Puigdemont. Je nodigde hem uit voor een conferentie, die werd afgelast door Europees Parlementsvoorzitter Tajani?

Klopt. Ik had een conferentie georganiseerd in het Europees parlement, met als één van de sprekers president Puigdemont. Die conferentie is van meet af aan geblokkeerd. De Spaanse parlementsleden hebben boze mails rondgestuurd. Ze zijn naar Tajani gegaan – om iemand die trouwens democratisch verkozen is geweest – die gewoon een politiek verhaal brengt, te verbieden hier te spreken.

Hoe komt het dat er Europees zo weinig over gesproken is?

Dat vind ik onbegrijpelijk. Europa is dag in dag uit bezig met het verdedigen van de democratische waarden. In heel de wereld zijn ze de eersten om schendingen met de vinger te wijzen. Als er fundamentele waarden worden geschonden in het hart van Europa, blijft het hier muisstil. Spanje ging op een schandalige manier om met mensen die op een heel vredevolle en democratische manier een politiek project voorstelden.

“Ze hebben trouwens zijn (Orbán) zijn zetels nodig. Ik erger mij aan die dubbele houding.”

Hoe kijk je dan naar het enfant terrible Hongaarse premier Viktor Orbán?

Dat is heel cynisch. Als het over Orbán gaat zijn ze de eersten om hem met de vinger te wijzen. Langs de andere kant hoor je dan niemand over Catalonië. Hij zal nog wel even bij de EPP blijven. Ze hebben trouwens zijn zetels nodig. Ik erger mij aan die dubbele houding.

Hoe kijk je naar de brexit? Het is alweer uitgesteld.

Groot-Brittannië is doorheen de hele Europese geschiedenis een partner van ons geweest, een bondgenoot. Er zijn parlementsleden die niet liever willen dan dat ze vertrekken en al aan het rekenen zijn hoeveel zetels ze extra er te verdienen zijn bij een brexit. Dat allemaal door de kritische standpunten, die de Britten hebben ten opzichte van Europa.

Het is überhaupt de vraag als de brexit er ooit nog komt. Ik hoop alvast dat ze erbij blijven, Vlaanderen zal één van de regio’s zijn die het hardst getroffen worden door een brexit.

Migratie is ook nog steeds een hot topic. Hoe kijk je daar tegenaan?

We hebben een migratiecrisis gezien in Europa. Het antwoord dat de linkse partijen hierop hadden was illegale migratie legaal maken. Dat werkt niet. Schengen, het vrije verkeer, dat is een geweldig concept. Dat moet ook zo kunnen blijven.

Wat is dan de oplossing?

Migranten riskeren nu hun leven in gammele bootjes. We moeten dat voorkomen door deze mensen terug te sturen en op te vangen in de veilige landen in Noord-Afrika. Vanuit die opvangplaatsen kunnen we de integratie van deze mensen op een gecontroleerde manier regelen, op basis van de capaciteiten van de lidstaten om ze te kunnen integreren. Wij willen van migratie weer een positief verhaal te maken en dat kan enkel door heel strikt te zijn voor illegale migratie en tegelijk humaan te zijn.

Waarom moeten jongeren op jou stemmen?

Met het copyright debat viel het op dat Europa nood heeft aan iemand met een jonge kijk, op het politieke gebeuren. Als ze willen stemmen voor iemand die hun leefwereld zit, moeten ze op mij stemmen. (lacht) De N-VA is een partij met kritische eurorealistische blik. De Europese superstaat, met meer regels, meer budget, Europese belastingen: het is geen optie voor ons.

Anderzijds passen we ook niet bij de eurosceptische partijen die tegen Europa pleiten. De N-VA wilt een fris project. Een hervormd project waarbij wordt samengewerkt op die vlakken die op Europees vlak meerwaarde creëren en waarbij andere zaken dichtbij de mensen, en dus bij de lidstaten blijven.

Nog enkele korte vraagjes. 3D-artist of politiek?

Een politicus die geïnteresseerd is in 3D én een 3D-artist geïnteresseerd in de politiek. (lacht)

Brusselse rand of West-Vlaanderen?

Vlaamse rand rond Brussel.

Sterker België of sterker Vlaanderen?

Sterker Vlaanderen.

Voorzitter De Wever of minister-president De Wever?

Minister-president De Wever. Niet tegenstaande dat hij een fantastische voorzitter is, maar het zal in het belang van Vlaanderen zijn als Bart De Wever Minister-president wordt.

Bedankt voor het gesprek en heel veel succes op 26 mei.

Volg voor meer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Voer je naam hier in