More

    “Eerste lichtpuntjes in de coronacijfers”: minder sterke stijging van besmettingen en ziekenhuisopnames

    Advertentie
    Advertentie

    -

    De besmettingscijfers en ziekenhuiscijfers stijgen minder snel dan voorheen. Gemiddeld waren er de afgelopen zeven dagen 15.582 besmettingen per dag, dat is een stijging met 14% ten opzichte van de vorige periode.

    “We beginnen deze week met enkele eerste lichtpuntjes in de coronacijfers. Het aantal besmettingen en de ziekenhuisopnames blijven stijgen, maar nemen minder snel toe”, zei viroloog Steven Van Gucht op de persconferentie van het Crisiscentrum. Op zondag lagen 6.823 COVID-19-patiënten in het ziekenhuis (4.825; een week eerder), 1.223 lagen op intensieve zorgen (756; een week eerder). “De komende twee dagen zullen uitwijzen of de ziekenhuisopnames al dan niet stabiliseren”, lichte Van Gucht toe. Afgelopen woensdag werd nog een piek in ziekenhuisopnames waargenomen met 743 opnames op één dag, gisteren waren er 554 nieuwe opnames.

    Ter vergelijking: op vrijdag werden 6.438 bedden ingenomen, op donderdag waren dat er 6.187. De cijfers liggen ver boven die van de eerste golf, zo waren er op piekdag 6 april 5.759 hospitalisaties. De piek op intensieve zorgen werd tijdens de eerste golf op 8 april bereikt met 1.285 patiënten op ICU.

    “Mogelijk onder maximumcapaciteit van 2.000 bedden”

    Van Gucht had ook goed nieuws over de capaciteit op intensieve zorgen. “Het aantal patiënten op intensieve zorgen verdubbelt momenteel ook iets trager, namelijk om de tien dagen. Dankzij deze vertraging en als we de huidige set van maatregelen goed opvolgen, kan het volgens ons mogelijk zijn om onder de maximumcapaciteit van 2.000 bedden op intensieve zorgen te blijven in de komende twee weken. Deze vertraging kan wat tijd kopen en de ziekenhuissector meer kansen geven om zich verder te organiseren om de snelle toestroom aan patiënten op te blijven vangen.”

    De regering heeft alvast beslist om vanaf vandaag over te schakelen naar fase 2B. Daarbij worden 60% van de bedden op intensieve zorgen voorbehouden aan COVID-patiënten. Dat gaat over 1.200 bedden van de in totaal 2.000 bedden. Verder wordt gevraagd om 800 bedden extra te creëren. 

    Het aantal sterfgevallen is ook verder gestegen. Gemiddeld stierven 113 personen per dag in de afgelopen zeven dagen aan COVID-19. Dat is 164% meer dan vorige week. 

    Besmettingen

    Ook het aantal besmettingen lijkt minder snel te stijgen. Het zevendaagse gemiddelde stijgt ‘slechts’ met 14%. Doordat asymptomatische personen en mensen die terugkeren uit een rode zone niet meer getest worden, zijn de cijfers moeilijk te vergelijken met de vorige weken. Sciensano schat dat bij een niet-gewijzigde teststrategie een stijging van 29% te zien was geweest, dat blijft een lagere stijging dan de afgelopen weken.

    Al blijven de dagcijfers nog hoog. Op dinsdag 27 oktober werden 21.953 bevestigde besmettingen genoteerd, op woensdag waren dat er 17.721 en op donderdag 14.472 besmettingen.

    Al waarschuwde Van Gucht ook om nu de teugels niet los te laten: “Deze langverwachte lichtpuntjes mogen ons niet afleiden van het feit dat de situatie nog steeds erg verontrustend is. het aantal patiënten op intensieve zorgen zal nog verder blijven doorstijgen in de komend dagen.”

    “De verstrengde maatregelen zijn absoluut cruciaal om terug controle te krijgen over het virus. We hebben nog een lange weg te gaan waarbij de vertraging zich eerst nog zal moeten bestendigen en vervolgens zal moeten overgaan in een effectieve daling. Deze daling zullen we voldoende lang moeten aanhouden om in een veilige zone terecht te kunnen komen”, vulde hij aan.

    Positiviteitsratio

    Tussen 23 oktober en 29 oktober werden 441.561 testen uitgevoerd, oftewel een dagelijks gemiddelde van 63.080 testen. Gemiddeld is 29,1% van de testen in ons land positief.

    In de provincie Luik is 49,7% van de uitgevoerde testen positief (!), Henegouwen volgt met 40,5%, Namen 39%, Waals-Brabant 37,5%, Brussel 37,3%, Luxemburg 33,1%, Vlaams-Brabant 23,5%, Antwerpen 19,3%, West-Vlaanderen 18,8%, Oost-Vlaanderen 18,6% en Limburg 15,5%. De Duitstalige gemeenschap telt ook recordcijfers met 43,9% van de uitgevoerde testen (722 positief op 1.646 uitgevoerde testen) die positief blijken te zijn. 

    Hou er rekening mee dat enkel nog mensen met symptomen getest worden sinds afgelopen woensdag (21/10), waardoor de positiviteitsratio hoger ligt dan normaal.

    Advertentie
    Advertentie

    Lees Meer

    Advertentie