Een week na het brexitakkoord: waar staan we?

© CCO Public Domain

Vorige week dinsdag hebben de Europese en Britse onderhandelaars een ontwerpakkoord over de brexit bereikt. Wat staat er in dat akkoord en wat is er sindsdien veranderd in het Britse politieke landschap? Lees het hier.

Inhoud van het akkoord

Advertentie

Het bereikte ontwerpakkoord telt 585 pagina’s en is onderverdeeld in verschillende delen. Een eerste deel dat meteen opvalt is dat het Verenigd Koninkrijk nog tot eind 2020 lid blijft van de douane-unie. Deze douane-unie zorgt ervoor dat de 28 lidstaten van de EU geen extra taksen moeten betalen op de in- en uitvoer van goederen.
Doordat het Verenigd Koninkrijk nog even lid blijft van die douane-unie, moet het tot en met 31 december 2020 alle EU-beslissingen volgen, ook al verlaten ze de Europese Unie op 29 maart 2019.
[getty src=”1061462338″ width=”594″ height=”396″ tld=”be”]

Een ander element uit het ontwerpakkoord is de grens tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Niet enkel het Kanaal scheidt het Europese vasteland met het Verenigd Koninkrijk, maar ook de grens tussen Ierland en Noord-Ierland wordt een Europese buitengrens. Zowel de Britten als de EU zelf willen een “zachte grens”. Dat betekent dat er geen grenscontroles of afsluitingen zullen zijn.

Ook het financiële aspect van de brexit staat in het ontwerpakkoord. Het Verenigd Koninkrijk zal alle gemaakte financiële afspraken tot 2020 moeten nakomen. In totaal zullen de Britten zo’n 44,7 miljard euro moeten betalen aan de Europese Unie.

Stand van zaken

In de eerste week na het ontwerpakkoord over de brexit is er al wat veranderd in het Britse politieke landschap. Op woensdag nog heeft de Britse regering ingestemd met het ontwerpakkoord, maar een dag later hebben vier regeringsleden al ontslag genomen. Het gaat om minister voor Brexit Dominic Raab, staatssecretaris voor Brexit Suella Braverman, staatssecretaris voor Arbeid en Pensioenen Esther McVey en minister voor Noord-Ierland Shailesh Vara.
[getty src=”1067386672″ width=”594″ height=”435″ tld=”be”]
Ex-minister voor Brexit Dominic Raab

In eigen land krijgt premier Theresa May vanuit alle hoeken kritiek. Zowel ondernemers, politici en “gewone” Britten vinden het ontwerpakkoord onaanvaardbaar. De Europese ministers daarentegen zijn veel positiever over het ontwerpakkoord. Op zondag 25 november is er een speciale EU-top in Brussel en naar aanleiding daarvan zijn de Europese ministers op maandag samengekomen in de Raad Algemene Zaken. Daar hebben ze hun steun uitgesproken voor het ontwerpakkoord.

Afwachten

Hoe je het ook draait of keert, het blijft afwachten. Behoudt Theresa May het vertrouwen in eigen land en kan ze dus premier blijven? Komen er verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk? Zal het ontwerpakkoord aanvaard worden? Maar de belangrijkste vraag is en blijft: verlaat het Verenigd Koninkrijk op 29 maart 2019 de Europese Unie of niet?

Volg voor meer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Voer je naam hier in