More

    CIJFERS EN KAART. Aantal besmettingen blijft verder toenemen: “Waarschijnlijk zullen we richting 20.000 gevallen per dag evolueren”

    -

    Het aantal nieuwe besmettingen en ziekenhuisopnames blijft sterk toenemen. Het zevendaagse gemiddelde heeft ondertussen de kaap van 10.000 besmettingen per dag overschreden. Maandag werden bijna 13.000 besmettingen gerapporteerd.

    Advertentie

    “Wallonië en Brussel zijn momenteel de regio’s met het hoogste aantal besmettingen per inwoner in Europa”, vertelde viroloog Steven Van Gucht tijdens de persconferentie van het Crisiscentrum vanochtend. En de cijfers liegen er niet om, op maandag waren er 12.730 nieuwe bevestigde besmettingen. De voorlopige teller voor dinsdag staat al op 10.271 bevestigde besmettingen. De afgelopen week werden gemiddeld 10.454 besmettingen per dag gemeld, dat is een stijging met 69%.

    De viroloog had nog meer onheilspellend nieuws. “De besmettingen verdubbelen hiermee om de negen dagen. Waarschijnlijk zullen we deze week richting 20.000 gevallen per dag evolueren”, aldus Van Gucht.

    De snelste toenames worden gezien in Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Limburg. De cijfers verdubbelen daar om de zeven dagen, dat is sneller dan het nationale gemiddelde van negen dagen. In absolute cijfers wordt het hoogste aantal gevallen genoteerd in Luik, Henegouwen en Brussel. Gemiddeld werden daar respectievelijk 1.954, 1.691, 1.525 besmettingen vastgesteld.

    Ziekenhuizen

    In de ziekenhuizen blijft het aantal opgenomen patiënten ook stijgen. Gisteren werden 496 nieuwe COVID-patiënten opgenomen. Op donderdag werden 3.649 COVID-19-bedden ingenomen (1.950; een week voordien), op intensieve zorgen zijn 573 bedden bezet (327; een week voordien). De cijfers verdubbelen om de negen dagen. “De komende week wordt dan ook cruciaal om de ziekenhuiscapaciteit te vrijwaren”, aldus Van Gucht.

    Door de toename in aantal besmettingen en de stijgende ziekenhuiscijfers stijgt ook het aantal overlijdens. Maandag waren er 49 overlijdens te betreuren. Gemiddeld vielen er de afgelopen zeven dagen 35 overlijdens per dag. “De meeste overlijdens vinden plaats in het ziekenhuis en 4/10 overlijdens betreft bewoners van een woon-zorgcentrum. In de eerste golf betrof dit 6/10 overlijdens”, vertelde Van Gucht.

    Het aantal nieuwe besmettingen in de woon-zorgcentra is op een week tijd verdubbeld in Wallonië en blijft vooralsnog stijgen. Ook in Vlaanderen blijft het aantal besmettingen in woon-zorgcentra stijgen. In Brussel stabiliseert het aantal besmettingen. “Van de Vlaamse woon-zorgcentra heeft 17% minstens één COVID-geval, in Wallonië is dat 33% en Brussel 27%”, verklaarde Van Gucht. “De meerderheid van de woon-zorgcentra is dus nog COVID-vrij, maar het aantal woon-zorgcentra met COVID neemt toe in alle gewesten. Het valt dus op dat in regio’s met veel besmettingen in de algemene bevolking er ook meer besmettingen zijn in de woon-zorgcentra”, legde Van Gucht uit. 3,4% van de Vlaamse woon-zorgcentra kent een grote uitbraak, 7,1% in Wallonië en 1,9% in Brussel.

    Positiviteitsratio

    Tussen 13 oktober en 19 oktober werden 428.020 testen uitgevoerd, oftewel een dagelijks gemiddelde van 61.146 testen. In de provincie Luik is 30,5% van de uitgevoerde testen positief (!), Brussel volgt met 24,8%, Henegouwen 23,4%, Namen 22,1%, Waals-Brabant 207%, Luxemburg 21%, Vlaams-Brabant 14%, Antwerpen 10,6%, Oost-Vlaanderen 9,2%, West-Vlaanderen 8,8% en Limburg 8,7%. De Duitstalige gemeenschap telt ook recordcijfers met 29,3% van de uitgevoerde testen (549 positief op 1.875 uitgevoerde testen) die positief blijken te zijn. 

    Interactieve kaart

    Advertentie

    Bekijk het aantal bevestigde besmettingen in jouw stad of gemeente via onze interactieve kaart. Het gaat om de absolute cijfers. Onze kaart bevat voortaan de cijfers van de afgelopen 14 dagen. Je kan er ook de besmettingscijfers van de afgelopen 24 uur en 7 dagen terugvinden door op je gemeente te klikken. Uitgebreide gegevens kan je terugvinden via het dashboard van Sciensano.

    Advertentie
    Advertentie

    Lees Meer

    Advertentie