Vijf vragen en antwoorden over de bitcoin

De bitcoin heeft de afgelopen week een stevige daling doorgemaakt. Waar de koers begin deze week een hoogte van 20.000 USD bereikte, is die vandaag gezakt tot een 12.000 USD. Betekent dit het begin van negatieve periode voor de bitcoin?

De bitcoin, ‘s werelds meest besproken munt van het moment. De munt waar je massa’s geld mee kunt verdienen, maar waar heel wat economen voor waarschuwen. De dagen worden afgewisseld door positieve en negatieve verhalen van de bitcoin. Wij beantwoorden de meest prangende vragen.

Waarom stijgt de koers zo hard tegenwoordig?

Het valt op: op een jaar tijd is de koers van de bitcoin enorm hard gestegen. Die stijging wordt door veel economen als onhoudbaar aanzien, maar hoe komt het nu dat de bitcoin zo hard gestegen is?

Ten eerste raken door de sterke stijging veel investeerders geïnteresseerd. Steeds meer mensen kopen bitcoins, de bitcoin komt steeds uitgebreider in de media en ook de financiële wereld krijgt interesse. Je kan bijvoorbeeld sinds kort bij derivatenhandelaar CME Group bitcoinfutures kopen. Hierdoor is speculeren op de koers mogelijk, zonder zelf bitcoins te kopen. Kortom heel de wereld krijgt interesse voor de bitcoin.

Is bitcoins kopen nog nuttig?

Het is uiteraard moeilijk te voorspellen of de bitcoin de komende tijd nog veel gaat stijgen. Het haast mythische plafond van 20.000 USD is in enkele maanden aan diggelen geslagen. Vermoedelijk is de bitcoin nog niet op zijn hoogtepunt en zal 2018 één of meerdere plafonds aan diggelen slaan. De raad bij het investeren in bitcoins, is het gebruiken van geld dat je steeds kunt missen.

Betekent deze daling het einde van het mooie verhaal?

Volgens ons niet. De bitcoin is een munt die in waarde zeer volatiel is. Begin deze week stond de munt aan 20.000 USD, vandaag ongeveer aan 12.000 USD: een forse daling. Op langere termijn is de munt wel fors gestegen, in september was de bitcoin maar 4500 USD waard.

De hype rond de bitcoins is moment zeer sterk, waar de bankenwereld tot voor kort negatief tegenover de bitcoin stond, is dat de afgelopen maanden sterk veranderd. Investeringsbedrijf Goldman Sachs wilt tegen midden volgend jaar een cryptohandelsplatorm opstarten.

“Andere munten zoals bitcoin cash, litecoin en ethereum krijgen net zoals bitcoin te maken met sterke koerswijzigingen.”

Gaan andere cryptomunten, bitcoin uit de markt zetten?

Op dit moment is dat nog niet duidelijk, bitcoin begint nu pas stevige populariteit te krijgen. Andere munten zoals bitcoin cash, litecoin en ethereum krijgen net zoals bitcoin te maken met sterke koerswijzigingen.

De manier hoe de bitcoin uit de markt gezet wordt is bij het ontbreken van de overgang van investeringsmunt naar handelsmunt. Doordat er maar beperkt aantal bitcoins uitgegeven kunnen worden, gaat de bitcoin ooit aan een plafond zitten. De vraag is of de bitcoin een goed platform is, om ooit als munt voor je broodje, televisie of supermarktaankoop gebruikt te worden.

Op dit moment is de populariteit van de munt vooral te wijten aan de sterke stijgende waarde en niet aan de kracht van de munt als betaalmiddel. De vraag is of andere munten niet beter zijn als betaalmiddel en dan rijzen weer vragen op over het nut van de bitcoin.

Hoe koop je nu bitcoins?

Bitcoins kopen kan je op verschillende manieren. De eerste stap is wel het aanmaken van een ‘wallet’. Dat kan op verschillende manieren, aangezien bitcoins gestolen kunnen worden kan je je bitcoins opslaan op een stuk hardware of je kan kiezen voor een online variant. Beginners die voor kleine hoeveelheden kopen hebben al genoeg aan goed programma op je computer, zoals Electrum.

De tweede stap is het daadwerkelijk kopen van bitcoins, dat kan op verschillende manieren: zowel online als in ‘real life’. De meeste mensen kunnen hun bitcoins kopen via een onlinedienst, zoals BTCDirect, hier kan je gewoon met je bankkaart bitcoins kopen.

Mensen die bitcoins liever anoniem kopen, kunnen dat bij LocalBitcoins.com. Hier vind je eigenaars van andere bitcoins, net zoals op een tweedehandssite. De eigenaars bieden verschillende manieren op bitcoins te kopen, gaande van bankoverschrijving tot overhandigen van cash.

Ook kan je bitcoins kopen aan een Bitcoin ATM, hier kan je euro’s omruilen voor bitcoins. In België vind je ondermeer eentje in Gent. De meeste mensen kunnen best online kopen, behalve als je illegale dingen van plan bent is het niet nuttig om ze anoniem te kopen.

 

Volg voor meer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Voer je naam hier in