Portland @Les Nuits, Botanique: onze opkomende glimmende ster

De Nieuwe Lichting-winnaar 2018 Portland stond gisteren met hun magnifieke indiepop in de Brusselse Rotonde op Les Nuits, Botanique. We waren dinsdagavond getuige van een adembenemend schouwspel van harmonieën én hemelse meerstemmigheid, met een – niet te vergeten – vleugje elektronica.

In 2016 verwierf de band rond Jente Pironet en Sarah Pepels bekendheid door het tot de finale van Humo’s Rock Rally 2016 te schoppen. Twee jaar later wisten ze nog meer harten te veroveren als Nieuwe Lichting winnaar 2018. De band bracht de laatste maanden dan ook enkele fascinerende tracks uit zoals ‘Lucky Clover’, ‘Pouring Rain’ en het onlangs uitgebrachte ‘Expectations’ uit.


Meest prachtige harmonieën

Na een adembenemende performance van het Luikse, mystieke muziekprinsessen-trio Condore doken Jente, Sarah, Gill en Arno op. Portland stond te trappelen om de Brusselse Botanique ondersteboven te blazen met hun prachtige harmonieën. De band durft wel al eens gretig op meerstemmigheid te spelen, zonder ooit kitscherig of zeemzoet te worden. Dat merkten we ook in het opzienbarende ‘Lucky Clover’. De samenvoeging van stemmen en harmonieën zorgen voor een match made in heaven.

Nieuwe single ‘Expectations’ toonde ons dan weer een totaal andere kant. Het nummer onderdrukt door een onheilspellende bas in combinatie met de magnifieke meerstemmigheid zorgden voor een eerste collectief kippenvelmoment. Het is ongelofelijk hoe goed Sarah en Jente op elkaar ingespeeld zijn. We denken met heimwee meteen terug naar het prachtig a capella einde op ‘Ally Ally’. Des te opvallender als je weet dat de band nog geen debuutplaat heeft uitgebracht, eentje die trouwens op 8 november verschijnt.

Hemels meezingmomentje

Hoogtepunten was onder andere alt-J cover ‘Matilda’, we zouden zélfs beter als het origineel durven omschrijven. Het mag niet verbazen dat hit ‘Pouring Rain’ rakelings aan andere toppen scheerde. Adembenemend, hemels opzienbarend, subliem. Geen superlatief kon deze versie van de song evenaren. Het zorgde zelf voor een hemels meezingmomentje in die magische Rotonde.

Na een korte – naar eigen zeggen onvoorbereide – exit, keerden Pironet en Pepels terug naar de duistere Botanique. Verlicht door slechts enkele spots zorgden ze met hun akoestische track voor de zóveelste portie magie. Afsluiten deed de band dan weer in zijn volledigheid. Voldaan verlieten publiek en band de zaal. We zien ze graag terug op 8 november in Ancienne Belgique.

Portland zorgde dinsdagavond voor een hele reeks kippenvelmomenten. De prachtige harmonie van meerstemmigheid ondersteund door akoestische elementen en gitaren weten ons zowel op de radio, áls live te overtuigen. We gaan ongetwijfeld nog veel van hun horen. Portland, onthoud die naam.

Setlist Portland @Botanique

Lucky Clover
Expectations
Ally Ally
Sad Eyes Plain Butterfly
Step Aside
Mute & Continue
Matilda
Lady Moon
Pouring Rain
Secrets
Overtime
Nothing But A Joker

Volg voor meer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Voer je naam hier in