More

  Hydrogen Sea (+ Fortress) @Ancienne Belgique, AB Club: klaar voor dé grote zalen

  Advertentie

  Twee weken geleden bracht Hydrogen Sea hun tweede full album ‘Automata’ uit. Overladen met lovende reacties van publiek en pers trad het duo – dat tot een vijftal uitgroeide – donderdagavond op in de AB Club. Voorafgegaan door dat andere talent Fortress.

  Hanne Torfs (School Is Cool) en Nederlands producer Ruben den Brok sloegen de afgelopen maanden de handen in elkaar voor een beloftevol elektropop project. Het duo wordt live ondersteund door de knallende drums van Anke Verslype. Met nog maar twee singles – ‘Wanderlust’ en het nieuwe ‘Darkside’ – op de teller wist het publiek zich niet goed waaraan te verwachten. Toch wisten ze met hun dansbare elektropop heel wat harten te veroveren. Op excellente single ‘Wanderlust’ werd er zelf voorzichtig gedanst door de AB Club.

  Van twee, naar vijf

  Iets na eenentwintig uur was het dan de beurt aan de hoofdact van de avond: Hydrogen Sea. De band rond Birsen Uçar en Pieterjan Seaux groeide van duo uit tot vijftal: Patricia Vanneste (ex-Balthazar), Joris Caluwaerts (STUFF.) en Steven Van Gelder (Tout Van Bien) vervoegden de band.

  Te beperkt door digitale tools greep de band terug naar de basis. Met ‘Automata’ verwijzend naar een automaton – een zelfstandig opererend machine – wou de band losbreken uit de glazen kooi van digitalisering en afhankelijkheid van elektronica. Warmer dan ooit klinkt hun muziek erdoor.

  Terug naar de AB: opener ‘You Are Here’ begon met een beklijvend stukje muziek. Pianotoetsen en de warme stem van Uçar zorgden voor een oorverdovende stilte in de Brusselse concertzaal. Wát een binnenkomer. ‘Run’ zorgde dan weer voor de eerste schoorvoetende danspassen. De kracht van de song zit vooral in zijn aangenaam, voorbijrazende tempo, als de prachtigste droom die je ‘s ochtends na het ontwaken quasi onmiddellijk vergeet.  Ontelbare hoogtepunten

  Hoogtepunten van de set waren – wat ons betreft – bijna ontelbaar. Zo zagen we het duistere, koele ‘Sinister’ als een zwart-wit speelfilm voor ons voltrekken. Werden we verwend met enkele prachtige exuberante instrumentalen, zoals op ‘Wear Out’ – waarvoor Uçar vanuit het publiek, de band onder haar toeziend oog hield – en genoten we meermaals van het immens sterke vioolspel van Vanneste, met uitblinker op ‘Blackest Skies’.

  “Het volgende nummer heet ‘Cold Water’. Hopelijk komt het goed”, zo sprak Uçar ons toe. Én dat het goed kwam. De track kwam live magnifiek tot zijn recht. Samen met publiekslieveling ‘Flogsta’ zijn deze twee beste songs op deze ‘Automata’. Ook de explosiviteit van reguliere setafsluiter ‘Decoherence’ kon ongetwijfeld iedereen bekoren. Wat een knaller!

  Sterrenhemel @AB Club

  Een toegift brachten Birsen Uçar en Pieterjan Seaux – als anciens – met het louter op piano begeleide ‘Indigo World’. Enorm sfeervol gebracht met een prachtige, geprojecteerde sterrenhemel rond het duo. “Zo mooi dit”, weerklonk veelvuldig in de zaal. Afronden deed de band weer voltallig met ‘Wear Out’ en ‘I Remember’. Einde van een opzienbarend muzikaal schouwspel.

  Hydrogen Sea bewijst met ‘Automata’ dat er ook nog zonder computers adembenemende muziek kan gemaakt worden. Live staat het duo dat tot vijftal uitgroeide stevig in zijn schoenen. Wat ons betreft helemaal klaar voor dé grote zalen. Wij zien ze graag snel weer aan het werk.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer