Review: “The Umbrella Academy” op Netflix

When it rains, it pours.

Sinds vrijdag 15 februari kan je op Netflix genieten van het volledige eerste seizoen van “The Umbrella Academy”, een adaptatie van de gelijknamige comicreeks door uitgeverij Dark Horse Comics. Het eerste seizoen bestaat uit tien afleveringen die telkens een uur in beslag nemen, en volgt het verhaal van de dysfunctionele familie Hargreeves en hun missie om de wereld te redden. Het kan eigenaardig en over-the-top klinken, maar het werkt alleszins voor het Netflix-kijkende publiek.
“The Umbrella Academy” lokte al een heleboel kijkers in het eerste weekend, en er zullen er hoogstwaarschijnlijk nog veel volgen.

Advertentie

Het verhaal begint bij Sir Reginald Hargreeves (gespeeld door Colm Feore), een excentrieke miljardair die 7 mirakelbaby’s adopteert vanuit de uithoeken van de wereld. Hij beseft namelijk dat deze kinderen uniek zijn, en al snel blijkt hij gelijk te krijgen. De kinderen ontwikkelen allemaal merkwaardige superkrachten, waarop Reginald hen opleidt als would-be superhelden onder het collectief genaamd “The Umbrella Academy”.

Fast-forward naar het heden, 17 jaar later om precies te zijn, en de kinderen van de Hargreeves familie zijn elk hun eigen kant opgegaan. Luther/Number One (gespeeld door Tom Hopper) spendeert al jaren op het oppervlak van de maan, Klaus/Number Four (gespeeld door Robert Sheehan) is drugsverslaafd, Number Five (gespeeld door Aidan Gallagher) is al 16 jaar spoorloos verdwenen, en ga zo maar door. Ze worden echter snel terug bij elkaar gebracht onder verschrikkelijke omstandigheden, en krijgen niets minder dan het lot van de mensheid in hun schoot geworpen. Ze zullen dus hun verschillen opzij moeten zetten, als ze een kans willen maken om de wereld te redden. Meer van het plot zal ik hier niet prijs geven, deze smaakmaker zou al genoeg moeten zijn om de gemiddelde Netflix-kijker tenminste te intrigeren, jong of oud.

Voorspelbaarheid

Jammer genoeg kan het verhaal van “The Umbrella Academy” op veel momenten enorm voorspelbaar zijn, waardoor je als kijker al een aflevering op voorhand kan voorspellen wat er staat te gebeuren in de volgende. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, en dit is dan ook meteen het grootste minpunt aan “The Umbrella Academy”: het verhaal zit boordevol potentieel, maar komt meestal nét dat beetje te kort. De dialogen tussen de personages zijn zeker niet om over naar huis te schrijven, en sommige acteerprestaties laten ook te wensen over, voornamelijk die van Luther/Number One (die slechts over 1 gezichtsuitdrukking lijkt te beschikken) en Vanya Hargreeves (gespeeld door Ellen Page, wiens personage zo ééntonig is dat je er bijna zelf depressief van zou worden).
Klaus en Number Five zijn dan weer de sterren van de show, en zij trekken daarmee de serie terug naar een hoger niveau. Gelukkig krijgt elke telg van de familie Hargreeves ongeveer even veel screen time, waardoor de minder goed uitgewerkte personages niet té hard opvallen tussen de intrigerende verhalen van de anderen.

Soundtrack & Visuals

Voor sommige kijkers kan de soundtrack een ander knelpunt zijn. De meningen hierover zijn namelijk heel verdeeld, aangezien sommige songkeuzes best wel gewaagd of onconventioneel zijn. Het komt regelmatig voor dat een liedje totaal niet past bij de scène waarin ze voorkomt, en daardoor de dramatische toon op zijn kop zet. Persoonlijk heb ik dit niet als probleem ondervonden, maar ik kan snappen waarom andere kijkers hierop zouden afhaken. Waar “The Umbrella Academy” dan weer in uitblinkt, zijn de visuals. De special effects zijn stukken beter dan in de gemiddelde Netflix-serie (die meestal niet zo geweldig zijn door het lage budget), en ook de scènes en omgevingen zijn prachtig in beeld gebracht.

Conclusie

Kan je je over de tekortkomingen zetten, die al bij al goed uitgebalanceerd worden door de pluspunten, dan is “The Umbrella Academy” zeker en vast een aanrader. Laat de toch wel lange speelduur van de afleveringen je vooral niet afschrikken, ze gaan een stuk sneller voorbij dan je denkt. Voor je het weet heb je het hele seizoen er op recordtijd doorgejaagd. Een succes is het alleszins al wel, zoveel is duidelijk. Het tweede seizoen zou al groen licht gekregen hebben op Netflix, voor degenen die na 10 afleveringen snakken naar meer.

“The Umbrella Academy”, nu te zien op Netflix

Volg voor meer
RECENSIES OVERZICHT
The Umbrella Academy - Season 1
Kan je je over de tekortkomingen zetten, die al bij al goed uitgebalanceerd worden door de pluspunten, dan is “The Umbrella Academy” zeker en vast een aanrader. review-the-umbrella-academy-op-netflix

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Voer je naam hier in