Kijktip: tweede deel ‘Reizen Waes Europa’: Oekraïne

© De Mensen / VRT

© De Mensen / VRT

Twee afleveringen lang toert Tom Waes, met zijn ‘Reizen Waes Europa’ in Oekraïne. Afgelopen week riskeerde hij zijn leven met radioactieve tomaten, deze week trekt hij het oorlogsgebied De Krim binnen. 

In 2014 kwamen in het grensgebied tussen Oekraïne en Rusland Russisch-gezinde Oekraïners in opstand. Rusland steunde hen en twee provincies konden zich afscheuren. Nu is er een frontlijn waar het Oekraïense leger en Russisch-gezinde separatisten elkaar nog dagelijks beschieten. Tom begrijpt er niets van en zegt hierover: “Mijn overgrootvader kwam om in de Eerste Wereldoorlog. 100 jaar later hebben we blijkbaar nog niet veel bijgeleerd.”

Tom en gids Oksana / © De Mensen / VRT

Twee Oekraïense soldaten nemen Tom mee de loopgraven in en tonen hem hoe reëel het gevaar is, hoe dichtbij de vijand zich schuilhoudt en hoe hard ze vechten voor hun land. Tom Waes: “Op 350 meter van ons zaten sluipschutters. Nooit eerder kwam een Westerse cameraploeg zo dicht bij de frontlinie.” En toch wonen er nog mensen in dat oorlogsgebied. Tom ontmoet een familie die een zo normaal mogelijk leven probeert te leiden in een gebied waar elke dag artilleriegeschut te horen is.

De Krim

Toms reis eindigt op de Krim, het schiereiland dat na een referendum door Rusland werd geannexeerd en volgens de Russen nu hun grondgebied is. Ooit was het een toeristische parel maar nu komen er alleen nog Russen.

Liitekens van de oorlog in Oekraïne / © De Mensen / VRT

Het conflict heeft De Krim zwaar getroffen en de inwoners leven er geïsoleerd van de rest van de wereld. Tom vaart er langs de indrukwekkende Zwarte Zeevloot en bezoekt de gloednieuwe brug die de Krim met het Russische vasteland verbindt. Tom zegt hierover: “Mijn gids Oksana voelde zich niet veilig en stemde daarom pro-Rusland maar ze heeft er wel haar vrijheid voor moeten opgeven.”

‘Reizen Waes Europa’: Oekraïne zondag 3 februari om 20.00 op Eén

Volg voor meer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Voer je naam hier in