Kijktip: Tom Waes zondag naar Oekraïnse Tsjernobyl in ‘Reizen Waes Europa’

© De Mensen

© De Mensen

Het is wat op de achtergrond geraakt, maar Oekraïne is nog altijd een land in oorlog. In 2014 annexeerde Rusland een stuk van Oekraïne en meteen daarna ontstond er een gewapend conflict in het oosten van het land. Twee afleveringen lang toert Tom door een gigantisch land dat hij amper kent. Het eerste deel van zijn reis brengt hem van de rumoerige hoofdstad Kiev naar de ruïnes van Tsjernobyl. 

Tom en gids Dima bekijken Poetin-WC-papier / © De Mensen

Revolutie

Tom begint zijn trip in de hoofdstad Kiev waar in 2014 de Maidanrevolutie onstond: burgers protesteerden tegen het beleid van de Russisch-gezinde president Janoekovitsj. De politie schoot toen meer dan 100 betogers dood; beelden die bij Tom nog vers in het geheugen gegrift staan. Volgens zijn gids Dima staat Oekraïne veel dichter bij Europa dan bij Rusland:“Rusland heeft totaal andere waarden dan Europa, tegenovergestelde zelfs. Dus ‘united we stand’. En de strijd is nog lang niet gestreden.”

Rusland is dus allesbehalve populair in Kiev en het hoeft dan ook niet te verwonderen dat er WC-papier met de afbeelding van Poetin wordt verkocht. Tom brengt ook een bezoek aan de residentie van de intussen verdreven president Janoekovitsj, nu bekend als ‘het museum van corruptie’. Want de waanzinnig luxueuze villa werd grotendeels gebouwd met geld dat de ex-president van het Oekraïense volk gestolen heeft. “Bowlingbanen, een golfterrein, een privé-zoo, een kapel volledig in goud en een piano van John Lennon… Ik dacht dat er grenzen waren aan decadentie, maar blijkbaar heb ik me vergist”, Tom Waes.

In het paleis van Janoekovitsj / © De Mensen

Techno en Tsjernobyl

Op 200 kilometer van Kiev, in de stad Uman, viert Tom het Joodse Nieuwjaar. Elk jaar komen 45.000 chassidische joden van over de hele wereld naar dit stadje om er de start van het nieuwe jaar te vieren met bidden, drinken, dansen en feesten. Tom zegt daarover: “Het was een bizarre ervaring om chassidische joden, die in Antwerpen een en al soberheid uitstralen, uit de bol te zien gaan op technomuziek.”

Het eerste deel van Toms reis door Oekraïne eindigt op een dramatische plek die gek genoeg een toeristische bestemming is geworden: Tsjernobyl. In 1986 vond daar één van de ergste kernrampen ooit plaats. 130.000 inwoners moesten het gebied rond de ontplofte kernreactor voorgoed verlaten. Maar vandaag kan je Tsjernobyl gewoon bezoeken. Tom blijft er zelfs logeren.  Het is een bevreemdende ervaring:“Het is een vreselijke gedachte: je zit in je zetel, hoort een sirene en krijgt te horen dat je over een paar uur op een bus moet zitten met eten voor drie dagen. En je komt nooit meer terug”, aldus Tom.

Tsjernobyl / © De Mensen

In de volgende aflevering, op zondag 3 februari, reist Tom door naar het oorlogsfront in het oosten van Oekraïne en naar het door Rusland geannexeerde schiereiland De Krim.

‘Reizen Waes Europa’: Oekraïne op zondag 27 januari om 20.00 u. op Eén

Volg voor meer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Voer je naam hier in