Deze nooit eerder vertoonde beelden zie je in laatste aflevering ‘Reizen Waes Europa’

© De Mensen

© De Mensen

Negen weken lang leidde Tom Waes ons rond op de adembenemendste, doch tegelijk bizarre locaties in Europa. In de slotaflevering blikt Tom terug op de meest memorabele momenten van Reizen Waes Europa. Maar hij heeft nog meer in petto, want er is heel wat nieuw en nooit vertoond materiaal dat hij graag met de kijkers wilt delen.

“Het afgelopen seizoen heeft me meer dan ooit duidelijk gemaakt hoe divers Europa en z’n inwoners zijn. Van de Inuit in Groenland en de soldaten in de loopgraven van Oekraïne tot de Percebeiros in Gallicië en de protestantse marcheerders in Belfast. Allemaal Europeanen maar o zo verschillend. Maar net dat maakt Europa misschien zo uniek.”
Tom Waes

La Iglesia Palmariana / © De Mensen

Undercover, elfen en trollen

In Spanje zijn Tom en zijn geluidsman Pascal met verborgen camera’s La Iglesia Palmariana binnengedrongen. Dat is een religieuze beweging die zich heeft afgescheurd van de katholieke kerk. Het is een sekte waar ze geen pottenkijkers dulden. Die scène is dan ook niet helemaal uitgedraaid zoals Tom wilde: “Onze undercoveroperatie kwam abrupt ten einde wanneer we enkele geestelijken op ons zagen afkomen.”

In het prachtige IJsland is Tom op een heel vreemd fenomeen gestoten: het elfengeloof. 62% van de IJslandse bevolking gelooft in elfen en trollen. Hij ontmoet er een vrouw die de elfen niet alleen ziet maar er ook mee kan praten. “Mijn verbazing steeg met de minuut. Zeker wanneer ze zei dat er ook op dat eigenste moment elfen bij ons waren. Zoals Frode, een elf van 900 jaar oud”, aldus Tom.

© De Mensen

Oliebad, iemand? 

Het stinkende oliebad in Azerbeidzjan zal Tom zich nog lang herinneren maar hij is niet de enige die in die ruwe olie heeft gelegen. Ook geluidsman Pascal Braeckman moest eraan geloven. En die wil nu nooit meer met Tom op reis:“Ik had me voorgenomen om Pascal mee in het bad te trekken, letterlijk dan, en dus zei ik: “Die man daar, díé heeft pas een vervelende kwaal.”

In Groenland heeft Tom zelf ondervonden hoe ingrijpend de gevolgen van de klimaatverandering zijn voor de lokale Inuit bevolking. Maar de opwarming van de aarde was pas echt tastbaar aan de Russell gletsjer die op 15 jaar tijd zo’n 200 meter geslonken is.

© De Mensen

De spanningen tussen katholieken en protesten in Noord-Ierland hebben Tom heel erg aangegrepen. Maar het was er gelukkig niet allemaal kommer en kwel. Onderweg naar Belfast, langs kronkelende wegen en door prachtige groene landschappen, ontdekte Tom een sport waar hij nog nooit van had gehoord: road bowl. Een balsport met een soort kanonskogel.

Road bowl / © De Mensen

‘Reizen Waes Europa’, zondag 17 februari om 20.00 u. op Eén

Volg voor meer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Voer je naam hier in