More

  De paarse koe van Nour Adinne Ayoubb in ‘Succesrijk’

  Advertentie

  De Antwerps-Marokkaanse zakenman Nour Adinne Ayoubb is op doorreis van zijn thuisbasis Zuid-Afrika naar de Verenigde Staten, en last een tussenstop in in Antwerpen. Daar wonen nog altijd veel van zijn familieleden. Nour Adinne’s vader is 84 maar ziet er nog veel jonger uit. “Ik heb heel goede genen”, grapt hij.

  In de haven van Antwerpen pikt hij ook zijn Zaïtruck op, een vrachtwagen die is omgebouwd tot een futuristische promowagen voor zijn IT-bedrijf Zaïlab. “Ik vergelijk hem met een paarse koe”, zegt hij, “ook die valt op tussen andere gewone koeien.” De Zaïtruck lijkt zo weggereden uit een sciencefictionfilm. “Parkeer hem op een beurs, en je valt gegarandeerd meer dan op de stand van Amazon”, zegt Nour Addine.

  © VTM

  Ondernemen is een droom omzetten in realiteit. Dat is het motto van Pierre Pringiers, de man die zijn bandenimperium verkocht en nu vooral probeert om toerisme op Sri Lanka te promoten. Troeven heeft het land ondanks de recente aanslagen genoeg. Pierre onderzoekt hoe hij toeristen tot bij de grote scholen walvissen en dolfijnen vlak voor de kust kan brengen, want dat ‘whalewatching’ kan een mooie aanvulling zijn voor de bevolking die vooral leeft van visvangst. Pierre probeert met zijn stichting de lokale mensen niet alleen werk te geven, maar ook een zekere werkethiek. “Want werk moeten ze niet als een noodzakelijk kwaad beschouwen, wel als een bezigheid waar ze fier op kunnen zijn.”

  © VTM

  Alexander Decock is nog maar vier jaar in Chili actief, maar leidt ondertussen een succesvolle onderneming die zonnepanelen zet. Hij won in 2014 een wedstrijd voor start up bedrijven en begon het jaar erna met 30.000 dollar startkapitaal zijn bedrijf. “We hebben die wedstrijd gewonnen omdat ons idee én innovatief is én inspeelde op milieuvriendelijke energie. Dat leefde toen erg in Chili”. Nog altijd is het verhaal van Alexander een voorbeeld voor andere beginners in Chili. En dit jaar wil hij meedoen aan een andere wedstrijd die 40.000 dollar kan opleveren.

  © VTM

  Op Lombok in Indonesië hebben Pierre en Anja 74 mensen in dienst, die het leven van hun gasten in de negen kamers in hun lodge zo aangenaam mogelijk moeten maken. Vandaag doen ze een boottocht want Anja heeft een piepklein, paradijselijk eiland in de buurt ontdekt. Ideaal voor een boottocht van hun gasten vanuit The Lombok Lodge. Ben gaat langs bij het lokale dorpshoofd. Diens moeder is overleden, en Ben wil zijn respect en medeleven betuigen.

  Succesrijk, Vlaamse ondernemers in het buitenland, aflevering 3 op dinsdag 7 mei om 21.40 bij VTM

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer