James Blake, Franz Ferdinand en Connan Mockasin: 23 indie-namen toegevoegd aan Pukkelpop 2019

© Jokko / Pukkelpop

© Jokko / Pukkelpop

Opnieuw een hele hoop nieuwe namen voor Pukkelpop. De festivalorganisatie voegde ditmaal 23 frisse indie-namen toe aan de line-up. Onder andere James Blake, Franz Ferdinand en Connan Mockasin zakken deze zomer af naar de heilige festivalweide in Kiewit. 

Advertentie

In de categorie ‘straffe toeren’ heeft James Blake zich na het kolossale succes van zijn eerste drie albums opnieuw uitgevonden. Sterker nog, hij is erin geslaagd om met zijn nieuwe plaat, ‘Assume Form’ het beste werk van zijn carrière te maken. Blake, de verpersoonlijking van een warm deken en een kus waar het pijn doet, komt voor de derde keer naar Pukkelpop.

Franz Ferdinand, we noteren ‘Pukkelpoppassage nummer vier’ voor de art-pop en disco-rock van deze uiterst sympathieke Schotten. Nummer vijf als je hun project met Sparks meetelt. Maar ook de eerste zonder gitarist en toetsenist Nick McCarthy. Maar hey, who’s counting met een band als Franz Ferdinand.

Millennials zijn opgegroeid met UK-garagekleppers zoals ‘Fit But You Know It’ en ‘Blinded By The Lights’. Maar na ‘Computers & Blues’ uit 2011 werd het erg stil rond Mike Skinner a.k.a. The Streets. In het verleden had Skinner nog (g)rappend gezegd dat hij The Streets nieuw leven zou inblazen als hij 40 was en blut. Dat laatste is zeker niet het geval, benadrukte Skinner – die vorige week nog in een hopeloos uitverkochte AB speelde. The Streets, deze zomer op Pukkelpop.

Chokri Mahassine, festivalorganisator:
“Indie, afgeleid van het Engelse ‘independent’ wat ‘onafhankelijk’ betekent, is een alternatief muziekgenre dat al sinds jaar en dag is verankerd binnen de Pukkelpopprogrammatie. Vooral de DIY-houding, de zin voor experiment en het vastberaden varen van een eigen koers zijn een perfecte match met het DNA van Pukkelpop.”

Nog meer namen

Op vrijdag 16 augustus staan naast James Blake nog meer meeslepende breekbare muziek op Pukkelpop. Onder meer van Big Thief, de Ierse liedjessmid Dermot Kennedy wordt ook een hele grote, indiefolk-koningin Sharon Van Etten, het experimentele geluidenbos van Yves Tumor & It’s Band en Portland – de finalist van Humo’s Rock Rally 2016, en winnaar van De Nieuwe Lichting 2018; vorig jaar nog te zien in The Buzz, een gepimpte lijnbus op het festivalterrein en feest wordt het zonder twijfel met Franz Ferdinand.

Advertentie

Op zaterdag The Streets, aan te stippen met rood, net zoals de prachtig gelaagde countrysoul van Whitney, Parcels grossiert dan weer in electropop & discosoul, er is de luilekkere fuzz-pop van Penelope Isles, voor psychedelica druk Pond, voor rauw, rock en ruig neem je een kijkje bij LIFE en het is ook intens uitkijken naar de exclusieve dj-set van Mike D, rapper en medebezieler van de mythische Beastie Boys.

Voor de laatste dag van Pukkelpop wordt zorgvuldig gekozen voor de orkestrale, atmosferische popsongs van Anna Calvi, de pakkende liedjes van singer songwriter Cavetown, I Don’t Know How But They Found Me, de alt-pop band rond frontman Dallon Weekes – ex-bassist van Panic! At The Disco, voor mysterieuze psychedelische pop uit Nieuw-Zeeland programmeer je Connan Mockasin in je PKP-app, fans van pakkende songs en dreunende bassen volgen Two Feet en voor experimentele rock zonder ingewikkeld gedoe, kan je gerust aankloppen bij Yeasayer. De bonte zotpourri komt van Bodega, Zuid-Korea’s grootste indieband luistert naar de naam Hyukoh en The Beths, dat is slimme gitaarpop met een tien voor taal. De festivalorganisatie belooft binnenkort meer nieuwe namen.

Advertentie

De ticketverkoop start op maandag 25 februari, 13.00. Alle informatie: pukkelpop.be

Volg voor meer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Voer je naam hier in